Met een blowerdoortest wordt het gebouw blootgesteld aan onderdruk of overdruk van 10 tot 100 Pa (0.1 tot 1 mbar). Door te meten hoeveel lucht uit het gebouw ontsnapt, krijgt u een accurate indruk van de luchtdichtheid van het gebouw. Op het moment dat het gebouw slecht scoort en dus veel lucht verliest, lijdt dit tot onnodig warmteverlies. Aangezien we naar een beter milieu willen, is het dus belangrijk om de luchtlekken in huizen en gebouwen op te sporen en die aan te pakken. Daarnaast verdient u de kosten van een blowerdoortest vanzelf weer terug aangezien u minder hard hoeft te stoken.
Een blowerdoortest, ook wel bekend als een luchtdichtheidstest, is een meting waarbij de luchtdoorlatendheid van gebouwen nauwkeurig kan worden gemeten.
Voordat een accurate blowerdoortest kan worden uitgevoerd, zijn er nog wel een aantal stappen nodig.
De blowerdoortest duurt ongeveer 3 uur per gebouw. Dit hangt natuurlijk deels af van hoe groot de woning is en de hoeveelheid voorbereidingen die getroffen dienen te worden. Overigens kan het gebouw nog wel gebruikt worden tijdens het uitvoeren van de blowerdoortest, zolang de ramen dicht blijven en de binnendeuren open staan.
De reden van het uitvoeren van een blowerdoortest is voornamelijk om de luchtdichtheid van een gebouw controleren. Op het moment dat te veel lucht de woning verlaat, betekent dat u bijv. meer energie verbruikt om woning warm te houden. Dit is zeer slecht voor het gas/ energieverbruik en dus ook slechter voor het milieu.
De Nederlandse overheid heeft strenge klimaatdoelen samen met Europa opgesteld en goed geïsoleerde woningen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Op het moment dat de luchtlekken van uw woning wordt opgelost, is dat zowel beter voor het milieu als voor uw portemonnee.